Ako se ljutite, ljutite se kako treba

Podelite i drugima da pročitaju

Postoje osobe koje kada im nešto nije po volji počnu da plaču, sklanjaju se iz te situacije, povlače se, tuguju. Ovakve osobe dugo ćute kada im nešto smeta, a onda na jedan mali okidač žestoko planu, mnogo burnije nego što je primereno situaciji. Okolina ostaje zbunjena, pitajući se šta im bi. Ovo je fenomen poznat kao “kap koja je prelila čašu” i dešava se zato što nisu naučili da se adekvatno i pravovremeno naljute.

Šta ljutnja nije?

potisnuta ljutnjaPozadina sličnog ponašanja su pogrešna nesvesna uverenja o sebi i drugima. Jedno takvo uverenje je da ljutnja znači i prekid odnosa, pa se oni koji tako misle ustežu da je pokažu. Strahuju da će se druga strana uvrediti i zauvek prestati da komunicira.

Drugo uverenje može biti umanjivanje sopstvene važnosti. Ako smatramo da je prijatelj/partner/komšija važniji i vredniji od mene, onda je logično da ja nemam pravo da se ljutim na njega. Ljutnja je osećanje koje je povezano sa osećajem moći. Da bi se naljutili na nekoga moramo verovati da smo moćniji ili bar podjednako moćni kao taj drugi. Ako imamo običaj da svoju moć i značaj stavljamo iza drugih, imaćemo problema sa izražavanjem ovog osećanja.

Još jedna ideja iza neizražene ljutnje jeste da ćemo svojom ljutnjom nekoga povrediti. Ovo je zapravo mešanje ljutnje sa besom ili sa agresijom. Čovek može smatrati, naravno nesvesno, da ako se naljuti “poludeće” i učiniće stvari koje mogu da naude drugima. Deca koja su rasla u porodicama sa puno svađe i agresivne komunikacije veruju da je to jedini način da se pokaže ovo osećanje. Pošto  ne žele da se ponašaju agresivno i grubo, zabranjuju sebi čak i da osete ljutnju, već je potiskuju ili zamenjuju nekim drugim osećanjem (tugom, krivicom i sl).

Ljutnja nije isto što i bes. Kada je osećanje ljutnje veoma jako, onda je to bes. U psihologiji se to naziva afekat ljutnje. Afekat je intenzivnije osećanje koje može dovesti do impulsivnih, ishitrenih postupaka. Poznata je rečenica da je nešto urađeno “u afektu”. Strah da ćemo drugoga povrediti, koji je opisan, dolazi upravo iz ove zablude, da je ljutnja uvek bes. Osećanja se javljaju u različitim intenzitetima.

Šta je zapravo ljutnja?

 Odgovor je vrlo jednostavan i jasan – ljutnja je zahtev za promenu ponašanja. Kao i svako osećanje, ona je prirodna i ima svoju funkciju. Ona nam poručuje da neko ko je nama važan radi nešto što se nama ne dopada, a što se na neki način tiče nas, ugrožava neku našu vrednost.

 Psihička svrha ljutnje je da pomogne osobi da izgradi svoje granice. Kada osetimo ovo osećanje ono nam daje informaciju da je neko, radeći to što nam se ne dopada, prešao našu granicu.

 Posebno je potrebno istaći “za promenu ponašanja”. Kada se ljutimo na nekoga, mi ne zahtevamo da se on promeni kao osoba, niti imamo pravo na to. Tražimo samo da se promeni određeno ponašanje koje se tiče nas. Na primer, ljutimo se na prijatelja zato što uglavnom kasni na dogovorene sastanke. Time mu šaljemo poruku da se nama ne sviđa što kasni, jer moramo da ga čekamo; kao i da tražimo od njega da stiže na vreme. Ako baš ovim rečima saopštimo svoje osećanje, ljutnja će proći bez posledica po odnos. Ako je primedba zaista osnovana, tj. ako prijatelj zaista kasni, nema razloga da se uvredi.

Važno je da pri izražavanju ljutnje ne vređamo drugu osobu, da nikada ne govorimo nešto o samoj osobi. Umesto toga, dobro je zahtev formulisati tako da zvuči kao da govorimo o sebi (“ja” poruke, o kojima možete pročitati u ovom tekstu). Na primer, umesto “Ti veoma često kasniš, to nije u redu…” bolje je da kažete “Meni jako smeta to što kasniš…” Na ovaj način agresivnost koja je u vašem izražavanju prisutna, smanjujete na minimum, a time raste mogućnost da druga osoba prihvati vašu sugestiju bez zameranja.

Ovo pravilo važi za odrasle socijalizovane osobe kojima je stalo do toga kako se drugi osećaju. Maloj deci na primer je neophodno dati direktniju poruku.

Ono što je svakako nedopustivo jeste da se ljutnja izražava fizičkim povređivanjem drugih ljudi, sebe ili udaranjem predmeta.


Podelite i drugima da pročitaju